Overslaan en naar de inhoud gaan
Klimaatadaptatie

Waterhackathon van Hogeschool Rotterdam en Watereducatie op 5 en 6 februari 2025

5 januari 2025 door Joris van der Gun

Waterhackathon ism Hogeschool Rotterdam, Watereducatie.nl en Blauwe Hotspot Yuverta! 

Om ook in de toekomst om te gaan met wateroverlast, droogte en andere gevolgen van extreme weersomstandigheden, moeten we aanpassingen doen. Niet alleen in onze leefomgeving, maar ook in de manier waarop we denken, doen en werken. Samenwerking tussen verschillende partijen, zoals beroepspraktijk, het onderwijs, onderzoekers en overheid op het gebied van klimaatadaptatie is hiervoor van groot belang. Door samen te leren en ontwikkelen werken we samen effectief aan vraagstukken rondom water en klimaat.

De Hogeschool Rotterdam leert en ontwikkelt samen met docenten, onderzoekers, studenten en professionals uit de beroepspraktijk. Zo ook tijdens de waterhackathon van Hogeschool Rotterdam en Watereducatie.nl. Tijdens deze hackathon op 5 en 6 februari gaan we samen met studenten aan de slag om waterbewust gedrag onder jongeren te stimuleren. We schakelen de kennis en expertise van verschillende instellingen en opleidingen. Jongeren kunnen zich op deze manier professioneel ontwikkelen en hun netwerk uitbreiden. Tegelijkertijd geeft de hackathon jongeren een kans om mee te praten over water en klimaatadaptatie, een intergenerationeel onderwerp dat aan hun eigen leefwereld raakt.

Ideeen en interventies om waterbewust gedrag te stimuleren.  

Ze vergen niet alleen technologische innovaties of grootschalige vergroeningsprojecten, maar ook bewust gedragsaanpassing van inwoners. Op dit laatste gebied slaan wij met de waterhackathon de handen ineen voor met Hogeschool Rotterdam. Studenten bedenken tijdens de waterhackathon samen ideeën en interventies om waterbewust gedrag te stimuleren. De twee best beoordeelde ideeën worden in samenwerking gerealiseerd.

 

Waarom deelnemen?

Tijdens de Water Hackathon draait alles om het stimuleren van bewust gedrag bij jongeren op het gebied van water. Dit doen we aan de hand van drie pijlers, die aansluiten bij de waterbewustzijnscampagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:

  • Water besparen 
  • Vergroening van stad en tuin 
  • Voorbereiden op wateroverlast 

Met jouw frisse blik en innovatieve ideeën kun jij écht het verschil maken. Bovendien werk je samen met andere studenten (15 tot 25 jaar) vanuit MBO, HBO en WO, krijg je begeleiding van experts uit de sector, en maak je kans om je concept verder uit te werken met ondersteuning van het ministerie en andere organisaties. Dit is jouw kans om impact te maken en een belangrijke stap te zetten voor de duurzame watersector! 

Wat kun je verwachten? 

Dag 1 (5 februari, 12h30 - 17h00): Inspiratie en teamvorming Laat je inspireren door boeiende sprekers en werk samen met jouw team aan creatieve ideeën. Via interactieve workshops en netwerkactiviteiten ontdek je meer over de wateruitdagingen van vandaag. 

Dag 2 (6 februari, 09h00 - 17h00): Creëren en presenteren Duik in de diepte en werk aan een haalbaar en innovatief concept dat aansluit bij een van de drie pijlers. De twee beste ideeën worden ondersteund bij verdere uitwerking! 

Aanmelden Meld je vóór 21-01-2025 aan via [inschrijflink]. Let op: er is slechts plek voor 130 deelnemers, dus wees er snel bij! Spring jij in het diepe en draag je bij aan een watervriendelijke toekomst? Wij kijken uit naar jouw creatieve ideeën en innovatieve oplossingen. Samen maken we de wereld een stukje blauwer!

 

Schrijf je in via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5s33xJYLAHHsdy4pey-wW_y6tqndFUTWkwFMv-QOY8Yz3Pw/viewform