Overslaan en naar de inhoud gaan
PT bodem

Studentenproject: Pientere Tuinen

9 december 2024 door Joris van der Gun

Pientere Tuinen

Eerste resultaten bodemmonsters

19 december 2024

Sinds kort werken we samen met MBO-onderwijsinstelling Yuverta. Studenten leren hoe ze verschillende aspecten van de bodemkwaliteit kunnen bepalen aan de hand van een grondmonster. Tot op heden werden de resultaten van deze metingen niet bewaard. Door bodemmonsters uit tuinen van deelnemers aan Pientere Tuinen te gebruiken, verzamelen we aanvullende gegevens over de bodemkwaliteit. Deze gegevens zijn een mooie aanvulling op de bodemvocht- en temperatuurgegevens die nu al verzameld worden met een sensor.

Gisteren hebben de eerste 22 deelnemers de resultaten van de analyse van hun bodemmonster ontvangen. Op hun persoonlijke dashboard zien zij aanvullende informatie over hun bodem en ontvangen ze tips op maat om hun bodemkwaliteit te verbeteren. Ook biedt de kennisbank voor hun extra uitleg over de metingen en krijgen deelnemers een melding wanneer de gemeten grondsoort niet overeenkomt met hun eigen opgave.

De analyse van het grondmonster is uitgevoerd door studenten van Yuverta. Als disclaimer is het goed om te melden dat de studenten geen wetenschappelijk onderzoek doen. Zij leren om grondmonsters te beoordelen en hebben dat nu voor de eerste keer in hun opleiding gedaan. Daarbij worden methoden gebruikt die snel resultaat geven en daardoor ook iets minder nauwkeurig zijn.

Een voorbeeld van een van de resultaten van het bodemonderzoek bij een van de deelnemers:

In dit geval (zie afbeelding 1 hieronder) is de grondsoort beoordeeld als 85% zand en 15% zavel. Deze verdeling is in een standaardmodel weergegeven, waarbij de grondsoort wordt bepaald op het punt waar twee rode lijnen elkaar kruisen. Deze grondsoort is dus bepaald op de grondsoort 'Zand'. Als de deelnemers zelf de bodemtextuur willen bepalen, biedt de kennisbank een handleiding voor hen.

Bodem 1 pientere tuinen

Afbeelding 1

Er is ook gekeken naar de grondsoorten in de wijk. Daar bestaat (in deze casus) de bovenste 20 cm van de tuingrond meestal uit zand of zanderige leem, wat te maken heeft met de natuurlijke bodemgesteldheid van deze regio, die voornamelijk uit zandgronden bestaat. Ook wordt er gekeken naar de relatie tussen bodemvochtigheid en grondsoort.

In januari kunnen nog enkele nieuwe deelnemers aansluiten. Dit proces wordt in de komende jaren stapsgewijs verder uitgebreid. Het mooie is dat er al reacties van deelnemers binnenkomen op de bodemanalyses.

Bodem 2 Pientere tuinen

Afbeelding 2

 

Mooie schoolvoorbeelden weer.

Onze Yuverta studenten van de opleiding Leefbare Stad en Klimaat (LSK) zijn begonnen aan het leren meten van 22 bodemmonsters. Dit doen ze met een multimeter die wij vorig jaar hebben aangeschaft en bedoeld is om op een eenvoudige manier te kunnen meten, zodat de studenten:

🪴 in teams kunnen werken aan dit onderzoek, 1ste + 2de leerjaar
🪴 kunnen focussen wat de gemeten waarden voor betekenis hebben voor de bodem en het gebruik ervan
🪴 leren welk advies zij kunnen geven aan de deelnemers
🪴 dit onderzoek kunnen koppelen aan de SDG's

Veel dank aan: Blauwe Hotspot Dordrecht Joris van der Gun Maaike van Leeuwaarden Monique de Carpentier Arjen Hof, de studenten Matthijs, Thomas H en Thomas G en uiteraard de deelnemers