Overslaan en naar de inhoud gaan
impactprijs 2024

Winnaar Groenpact Impactprijs!

3 juni 2024 door Joris van der Gun

En de winnaar is… Yuverta vmbo Ottoland! 

https://www.youtube.com/watch?v=UuRzwwe-pZk&t=2s

Na dit spectaculaire showonderdeel kwam eindelijk het moment waarop de genomineerden al de hele middag wachtten: de prijsuitreiking met de dikverdiende winst! 

Stromest, Drijfmest, gefermenteerde mest

Er zijn verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden om natuur en landbouw op elkaar af te stemmen. Op proefpercelen van 6 boeren in de Alblasserwaard zijn mestsoorten vergeleken. De leerlingen hebben gemeten welke mestsoort de hoeveelheid regenwormen en regenwormensoorten positief beïnvloedt. Die zaken bevorderen namelijk de bodemkwaliteit.

 

Wormentellingen

De gegevens van het onderzoek worden samen met een docentonderzoeker van het Practoraat geanalyseerd. Daarna wordt er gerapporteerd aan de provincie Zuid-Holland.

 

Vaste mest op de bodem

De verwachting is dat het bodemleven positief beïnvloed wordt door de toevoeging van vaste mest op de bodem. Bestaande stallen kunnen dan omgebouwd worden van stallen met drijfmestinrichting naar stallen met stapelbare stromest. Zo draagt het onderzoek van de leerlingen hopelijk bij aan de bedrijfsvoering van boeren en de verbetering van het bodemleven.

 

Bij dit project is samengewerkt met:

  • Blauwe Hotspot Dordrecht
  • Practor Patrick
  • Veehouder A.N. Koorevaar, Brandwijk
  • Veehouder A. Huyzer, Nieuw Lekkerland
  • Veehouder A. v/d Berg, Bleskensgraaf
  • Veehouder M. Verhoef, Brandwijk